Sunday, 8 June 2014

Easy sweet semiya payasam

Ingredients:
1. Vermicelli (long and thin or small)- 200 gm
2. Milk-1 lit.
3. Sugar-200 gm
4. Cashew nut- 10-15gm
5. Dry grapes- 10 gm
6. Cinnamom powder (elachi powder)-1/2 tea spoon
7. Chironji (sara pappu)-2 spoons
8. Badam milk powder -3 spoons
9. Ghee - 3 to 4 spoons

Preparation:
  • Put a kadai on stove and add ghee to it.
  • Add cashew nut , dry grapes, chironji (Sarapappu) to ghee and fry them on low flame and take out in a separate bowl.
  • Add semiya in the previous kadai itself and fry them till turn to golden colour and take them in another bowl.
  • Take 1 lit of milk in the same kadai and boil.
  • Add fried cashewnut, dry grapes, chironji and elachi powder to milk and leave it for 3 minutes under medium flame.
  • Mix vermicelli with milk and cook for 20 min.
  • Add sugar, badammilk powder and cook for 10 min. on low flame.                                               
  • Cover with lid and witch off the stove.
  • Serve the sweet and delicious semiya payasam to your beloved ones.
  • We can serve it as cool after keeping in refrigerator for 1 hr
Tips:
  • For diabetic patients, instead of sugar we have to add home made badam powder and sugar free powder.     
  • Don't cook on high flame.
  • We can add extra ghee and cream to give additional flavor and taste for semiya payasam.

ఈజీ స్వీట్ సేమియా పాయసం 
కావలసిన పదార్ధాలు
  1. సేమియా - 200 గ్రాములు 
  2. పాలు - 1 లీటరు 
  3. చక్కర -200 గ్రాములు 
  4. జీడిపప్పు -10 -15 గ్రాములు 
  5. ఎండు ద్రాక్ష -10 గ్రాములు 
  6. యాలకుల పొడి - 2 చెంచాలు 
  7. సారపప్పు -2 చెంచాలు 
  8. బాదాం పాల పొడి - 3 చెంచాలు 
  9. నెయ్యి - 3-4 చెంచాలు
తయారు  చేసే విధానము :
  • ముందుగ కడాయి స్టవ్ మీద  పెట్టి , నెయ్యి వెయ్యాలి. 
  • అందులో జీడిపప్పు, ఎండు ద్రాక్ష, సారపప్పు వేసి  చిన్న మంట మీద ఫ్రై చేసి పక్కన పెట్టుకోవాలి . 
  • అదే కడాయి లో సేమియా వేసి బంగారు రంగు వచ్చు వరకు వేయించి పక్కన పెట్టాలి . 
  • అదే కడాయి లో పాలు పోసి మరగనివ్వాలి. 
  • అందులోకి ఫ్రై చేసుకొన్నా జీడిపప్పు, ఎండు ద్రాక్ష, సారపప్పు . యాలకుల పొడి వేసి, 3 నిముషాలు వరకు మీడియం మంట మీద ఉంచాలి . 
  • అందులోకి సేమియా వేసి , 20 నిముషాలు ఉంచాలి . 
  • ఆ తరువాత, చక్కర మరియు బాదాం పొడి వేసి 10 నిముషాలు పాటు ఉడికించుకోవాలి .
  • స్టవ్ ఆఫ్ చేసి మూత పెట్టాలి . 
  • ఐదు నిమిషాల తర్వాత వేడి వేడి సేమియా పాయసాని అతిథులకు సర్వ్ చేయండి . 
చిట్కాలు :
  • షుగర్ పేషెంట్ లకు , చక్కర మరియు బాదాం పాల పొడి బదులు  షుగర్ ఫ్రీ, ఇంట్లో తయారు  చేసిన బాదాం పొడి వాడవచ్చు . 
  • ఎక్కువ మంట మీద చెయ్య కూడదు . 
  • అధిక రుచి కోసం, నెయ్యి మరియు క్రీం ను వేసుకోవచ్చు 

No comments:

Post a Comment